Myopie, hypermetropie, astigmatisme en presbyopie het zijn de latijnse benamingen voor bijziendheid,
verziendheid , cylindercorrectie en leescorrectie na de 40.
Bij bijziendheid kan men dichtbij zonder bril nog redelijk of soms erg goed zien, deze afwijking wordt gecorrigeerd met minglazen. Bij een lichte sterkte wordt een bril soms maar weinig gedragen bv alleen met autorijden of TV kijken of naar de bioscoop.
Indien de sterkte hoger is dan kan men vaak niet makelijk zonder bril en is men zeer onthandt zonder bril en het is dan ook raadzaam een reservebril te hebben zeker wanneer u op reis gaat.
Bij verziendheid kan men ver vaak nog wel redelijk zien, lezen of dichtbij duidelijk zien is vaak moeilijk en dat kan soms ook hoofdpijnklachten geven die dan ook vaak eenvoudig met een correct op te lossen zijn.
Astigmatisme wordt gecorrigeerd met cylinderglazen dat kan in combinatie met bijziend of verziendheid, astigmatisme wordt meestal veroorzaakt door een vervorming van het hoornvlies.
Het is veel voorkomend en eenvoudig te corrigeren met brilleglazen of contactlenzen.
Boven de veertig neem de flexibiliteit van de oogspier in het oog af en wordt het moeilijker om dichtbij goed te kunnen lezen of te dingen scherp te kunnen zien zonder de ogen moeten inspannen.
Dit gebeurt bij ons allemaal maar vooral voor degene die veel nabijwerk ( lezen, technische details )
zullen vaak eerder leesklachten hebben dan degene die niet of nauwelijks lezen.
Nu kun je tegenwoordig op elke hoek van de straat zo’n kant en klare leesbril kopen voor weinig geld.
Waarom zou je dan nog naar een Optica gaan ?
Bij een Optica worden een oogmeting gedaan om de exate sterkte te bepalen, want meestal er er wel een verschil tussen een oog en de andere. Tevens wordt, en dat is helaas niet bij alle opticas, de oogdruk gemeten om de oogziekte Glaucoma op tijd te ontdekken en om blindheid te vooorkomen.
Helaas is ook niet bij elke optica een optometrist werkzaam waardoor oogziektes niet altijd herkend worden, navraag vooraf u er binnenstapt is aan te raden.
Kant en klare leesbrillen zijn niet meer dan kleine vergrootglazen die alleen maar de objecten vergroten en daardoor zeker niet geschikt om dagelijks vele uren achtereen op bijvoorbeeld computers te werken.
Soms best wel handig om zo’n brilletje bij de hand te hebben in de keuken, werkplaats of op je nachtkastje maar zeker niet bedoelt om er lange tijd te lezen, aan de computer te werken etc.Dus niets mis mee zo’n brilletje af en toe eens te gebruiken maar wel tenminste elk 2 jaar naar een optometrist.
Goed gezien,
Bert de Vries – Optometrist