20/20 Vision

Slechts enkele jaartallen hebben voor iedereen een speciale betekenis in ons leven.

Zo zijn er natuurlijk je geboortejaar, de geboortejaren van de partner je kinderen, het jaar dat je getrouwd of gescheiden bent, je diploma gehaald hebt etc

Zo waren er ook in de geschiedenis bepaalde jaren die je altijd zullen bij blijven, op school was dat veplichte kost, begin van de jaartelling ( geboorte van Christus ) 1492 Columbus ondekt Amerika, eerste wereldoorlog 14/18, tweede wereldoorlog 40/45 en nog vele meer natuurlijk.

De meeste van ons hebben ook de wisseling van de nieuwe eeuw meegemaakt met alle mogelijke senarioos wat er zou kunnen gebeuren, met computers etc. ook een bijzonder jaar dus.

Dit jaar 2020 is een speciaal jaar in de Optometrie wat het is het uiteindelijke doel wat wij als Optometristen bij al onze patienten willen behalen 20/20 vision.

Wat betekend een 20/20 vision, iets wat vooral in Amerika gebruikt wordt om iemands perfecte, en dat is zeer persoonlijk, gezichtsscherpte aan te duiden.

Indien je op 20 feet ( ongeveer 6 meter) een letter van een bepaalde groote kunt lezen dan heb je 20/20 vision in Europa wordt dat uitgedrukt als visus 1.0 of 100 % visus.

Indien de bepaalde lettergroote niet gehaald wordt dan wordt de visus bepaald op de kleinst leesbare letergroote en dat kan dan bv 20/30 of 0.6 of 60 % visus zijn.

Enkele Angelsakische landen hanteren 6/6 vision wat dan ook weer op dezelfde lettergroote en afstand gemeten wordt want dat is wereldwijd standaard.

Dat is ook de reden dat ik als Nederlands opgeleide optometerist probleemloos mijn werk heb kunnen uitvoeren in de Verenigde Arabische Emiraten in Amerika en nu dus al 23 jaar op Aruba.

Het onderzoek doe je in een andere taal maar het eindresultaat blijft hetzelfde streven naar 20/20 of best haalbare visus afhankelijk van de oogconditie.

In dit nogmaals voor mij bijzonder jaar wil ik graag mijn vergaarde kennis die ik de afgelopen bijna 40 jaar als optometrist opgedaan heb met u delen.

Elke maand zal ik een specifiek onderwerp bespreken wat de gezichtsscherpte bepaald en kan beinvloeden zoals bijziend of verziendheid, oogcondities zoals staar, glaucoma de effecten van suikerziekte op de ogen, macula degeneratie etc.

Tot ziens,
Bert de Vries – Optometrist

Call Us Text Us