Cataract of staar.

Deze oogaandoening is geen oogziekte en we krijgen het allemaal als we maar oud genoeg worden in de meeste gevallen.

Het is de vertroebeling van de bij geboorte transparante ooglens wat eigenlijk een spier is, deze begint na zo’n 40 jaar intensief gebruik wat makementen te vertonen.

Het begint met een vermindering van het minder kunnen accomoderen (instellen ) van deze oogspier, dit resulteert in de leesklachten, het verder weg houden van mobieltjes of leeswerk.

Dit een progressief proces en na enkele jaren is er geen accomodatie meer mogelijk wat inhoud dat lezen zonder bril erg moeilijk wordt.

Dit is dan eigenlijk al een voorbode van wat er na zo’n 30 jaar ons allen te wachten staat, namelijk een vertroebeling van de zelfde ooglens.

Geleidelijk wordt de visus ( gezichtsvermogen) minder wat dan ook niet meer met brillenglazen te corrigeren is en indien deze visus niet meer het normaal funtioneren toelaat is een operatie aanteraden.

Na het verwijderen van de troebele ooglens en de vervanging door een kunstlens zou het gezichtsvermogen weer normaal moeten zijn.

Afhankelijk van welke kunstlens geimplanteerd wordt is een bril slechts nodig voor het lezen, indien een multifocale lens geimplanteerd wordt is er geen bril meer nodig.

Overleg met de oogarts voor de operatie is wel belangrijk want daarna wordt het moeilijk.

Gegroet,

Bert de Vries

Optometrist

Font Resize
Contrast
Call Us Text Us