Glaucoma of verhoogde oogdruk.

GlaucomaIn het Engels wordt het de “ sneak thief of sight “ genoemd want het is oogziekte die zonder dat je het voelt, ziet of merkt geleidelijk aan je gezichtsvermogen aantast en blindheid tot gevolg kan hebben mits behandeling gevolgd wordt.

Er zijn verschillende type glaucoma’s maar allen hebben een verwoestend werking op of eigenlijk in het oog met name de oogzenuw.

Het is een oogziekte waar geen genezing voor bestaat maar wel een behandeling met medicatie ( oogdruppels, tabletten) ook kan operatief een klep aangebracht worden die de druk in het oog verlaagt.Het laatste is vaak wel een laatste optie als medicatie niet meer werkzaam is.

Laser behandeling is ook soms een optie waarbij de circulatie in het oog de druk kan verlagen.

De oogdruk kan op verschillende manieren gemeten worden;

  • Aplanatie methode, hierbij wordt een klein gewicht op een verdoofd oog geplaatst en op een schaal wordt de druk in het oog gemeten.
  • Contactloos met luchtstraal ook wel non contact tonometrie genaamd, hierbij wordt met de luchtstraal het centrale deel van het hoornvlies afgeplat, hoe groter het afgeplatte deel hoe lager de druk.

Het is aanteraden de oogdruk regelmatig te laten meten, normaal elke 2 jaar maar indien het in de familie bekend is ( ouders of grootouders) want het namelijk erfelijk en dan is een jaarlijkse meting wenselijk.

Naast een drukmeting, die normaal tussen de 10 en 20 mmHg ( kwikdruk) wenselijk is ter vaststelling of een persoon glaucoma is ook een beoordeling van de oogzenuw noodzakelijk, dit kan door met een “ oogspiegel “ waarbij men direct de oogzenuw kan zien en kan graderen.

Tevens kan men tegenwoordig een met een instrument (OCT) verschillende lagen in het netvlies en ook de oogzenuw beoordelen.

Daarnaast kan ook een gezichtsveldtest duidelijkheid verschaffen of er sprake is van verlies aan periferere waarnemingen.

Drie criteria zijn bepalend of je glaucomapatient bent of misschien verdacht;

  • de oogdruk <10 of >20 mmHg
  • de conditie van de oogzenuw, mate van aantasting.
  • Conditie van het gezichtsveld.

Regelmatig bezoek aan de oogarts/optometrist is belangrijk naast het dagelijks gebruik van de medicatie alleen dan kan men erger (blindheid ) voorkomen worden.

Kortom, pas op als glaucoma in je familie voorkomt, laat je ogen regelmatig onderzoeken maar bij voorkeur wel bij een oogarts of een optometrist.

Of je nu brildragend bent of denkt dat je nog prima ziet zeker na je veertigste is een oogmeting met daarnaast een oogdrukmeeting aan te raden.

En ook als je de” kant en klare leesbrillen” koopt zorg dat je regelmatig een oogonderzoek krijgt, want ook hier geldt weer voorkomen is beter dan genezen.

 

Tot ziens,

Bert de Vries

Optometrist

Call Us Text Us